August Seal Counts – England

Apr 7, 2021

Harbour Seals

August counts of harbour seals on the English East Coast, 1968-2019.
Mean values are given for areas surveyed more than once in a single season. Counts were obtained from SMRU aerial surveys funded by NERC except for: The Tees – ground counts by Industry Nature Conservation Agency; Essex&Kent 2013-2017 and 2019 – aerial surveys by the Zoological Society of London. Other sites in NE England include St Mary’s Island, Ravenscar, and Filey Brigg.
                     
  Northeast England Southeast England
Year N’umber-land The Tees Other sites Donna Nook The Wash Blakeney Point Horsey Scroby Sands Essex & Kent SE total
1968         1,468          
1969         1,598          
1970         1,662          
1971                    
1972         1,632          
1973                    
1974                    
1975                    
1976                    
1977                    
1978         2,181          
1979                    
1980         2,198          
1981                    
1982                    
1983                    
1984                    
1985                    
1986                    
1987                    
1988         173 3,035   701        
1989      16     126 1,556   307        
1990      23      57 1,543          
1991      24     1,398          
1992      27      32 1,671   217        
1993      30      88 1,884   267        
1994    13    35     103 2,011   196      61    
1995      33     115 2,084   415      49   130 2,793
1996      42     162 2,151   372      51    
1997    12    42     251 2,466   311      65    
1998      41     248 2,374   637      52    
1999      36     304 2,392   659      72    
2000    10    59     390 2,779   895      47    
2001      59     233 3,194   772      75    
2002      52     341 2,977   489        
2003      38     231 2,513   399      38   180 3,361
2004      40     294 2,147   646      57    
2005    17    50     421 1,946   709      56    
2006      45     299 1,695   719      71    
2007     7    43     214 2,162   550        
2008     9    41     191 2,011   581      81   319 3,182
2009      49     267 2,829   372     165    
2010      53     176 2,586   391     201   379 3,733
2011      57     205 2,894   349     119    
2012      63     192 3,372   409     161    
2013      74     396 3,174   304     148   482 4,504
2014      81     353 3,086   468     285   489 4,681
2015     0    91     228 3,336   455     270   451 4,740
2016      86     0   369 3,377   424     198   694 5,061
2017      87     290 3,210   399     271   795 4,965
2018     3    76     146 3,632   218    17   210   738 4,961
2019      76     128 2,415   329    16   193   671 3,752
                     
Table created by Sea Mammal Research Unit on 26 March 2021

Grey Seals

August counts of grey seals on the English East Coast, 1988-2019.  
Mean values are given for areas surveyed more than once in a single season. Counts were obtained from SMRU aerial surveys funded by NERC except for: The Tees – ground counts by Industry Nature Conservation Agency; Essex&Kent 2013-2017 and 2019 – aerial surveys by the Zoological Society of London. Other sites in NE England include St Mary’s Island, Ravenscar, and Filey Brigg.
                     
  Northeast England SMU Southeast England SMU
Year N’umber-land The Tees Other sites Donna Nook The Wash Blakeney Point Horsey Scroby Sands Essex & Kent SE total
1968                    
1969                    
1970                    
1971                    
1972                    
1973                    
1974                    
1975                    
1976                    
1977                    
1978                    
1979                    
1980                    
1981                    
1982                    
1983                    
1984                    
1985                    
1986                    
1987                    
1988            52     1        
1989       7                
1990       9     115    10          
1991       8        48          
1992       9     235    35     6        
1993       9      59    64     7        
1994   100     6     100    94    40      43    
1995      10     123    66    18      32    
1996      11     119    60    11      46    
1997   603    10     289    49    45      34    
1998      11     174    53    33      23    
1999      12     317    57    14      89    
2000   568    11     390    40    17      40    
2001      11     214   111    30      70    
2002      12     291    75    11        
2003      11     232    58    18      36    96   440
2004      13     609    30    10      93    
2005 1,092    12     927    49    86     106    
2006       8   1,789    52   142     187    
2007 1,907     8   1,834    42          
2008 2,338    12   2,068    68   375     137   160 2,807
2009      12   1,329   118    22     157    
2010      14   2,188   240    49     292   393 3,161
2011      14   1,930   142   300     323    
2012      18   4,978   258    65     126    
2013      16   3,474   219    63     219   203 4,178
2014      16   4,437   223   445     509   449 6,063
2015 6,926    16   3,766   369   528     520   454 5,637
2016      22    60 3,964   431   355     642   481 5,872
2017      27   6,526   688   502     425   575 8,716
2018 6,427    15   6,288   253   360   205   497   596 8,199
2019      14   5,265   540   635   119 1,333   775 8,667
                     
Table created by Sea Mammal Research Unit on 26 March 2021
X